طراحی داخلی

هفت عنصر طراحی داخلی

تصویر برای 7 عنصر طراحی داخلی

یکی از مشکلات طراحی داخلی این است که بسیاری از مردم آن را با دکوراسیون داخلی اشتباه می‌گیرند. برخلاف تصور عموم مردم، طراحی داخلی علمی است که بر پایه عناصر و اصول خود بنا شده و یک کار کاملا تخصصی است. به طور کلی هفت عنصر و قانون برای طراحی داخلی وجود دارد که ما در این مطلب به معرفی هفت عنصر طراحی داخلی خواهیم پرداخت. پس با ما در ادامه همراه باشید.

1- فضا

فضا یکی از مهمترین عناصر در طراحی داخلی است زیرا طراحی بر اساس فضا انجام می‌شود و از این رو طراح باید از فضای موجود، ابعاد و امکانات آن کاملا آگاه باشد. در طراحی داخلی، فضا به دو دسته تقسیم می‌شود. فضای دوبعدی که کف را شامل می‌شود (طول و عرض) و فضای سه بعدی یا همان فضای زندگی (طول و عرض و ارتفاع) می‌باشد. فضایی که با اجزای مبلمان یا لوازم دکوری پر شده، یک فضای مثبت و فضای خالی یک فضای منفی است و طراح داخلی باید بتواند بین فضاهای مثبت و منفی تعادل برقرار کند.

 

فضا در طراحی داخلی

 

همچنین بخوانید: میز غذا خوری دو نفره کدوم مدل مناسب تره؟

2- خط

این خطوط هستند که فرم‌ها و شکل‌ها را بوجود می‌آورند و می‌توانند حس هماهنگی، تضاد و یکپارچگی را به فضای زندگی اضافه کنند. خطوط شکل‌ها را معین و به عنوان راهنمایان بصری در فضاهای داخلی عمل می‌کنند. خط‌ها را می‌توان به سه دسته افقی، عمودی و پویا تقسیم نمود.

درحالی که خطوط افقی در سازه‌های تزیینی مانند میز و صندلی‌ها و تخت‌ها وجود دارند، خطوط عمودی را می‌توان بر روی پنجره ‌ها، راهروها و کمد ها یافت. و در حالی که خطوط افقی احساس امنیت به فضا می‌دهند، خطوط عمودی احساس آزادی، هیجان و گستردگی طبیعت را به فضا اضافه می‌کنند و یک طراح داخلی باید بداند که چگونه از این خطوط برای تعریف فرم‌ها استفاده کند.

3- فرم

 فرم در حقیقت زبان گویای فضاست، آن چه که معماران می خواهند بیان کنند به وسیله فرم به فضا تبدیل می شود. در حقیقت فرم نحوه ی شکل گیری و پیام یک فضا را به مخاطب انتقال می دهد. فرم‌ها را می‌توان از ترکیب دو یا چند شکل ایجاد و با کمک عناصر دیگری همچون بافت‌ها، الگوها و رنگ‌ها تشدید نمود. یک فرم تعریف شده هماهنگی ایجاد می‌کند و فرم‌های تکمیلی باعث ایجاد تعادل در فضا می‌شوند. در طراحی داخلی دو نوع شکل وجود دارد. اشکال هندسی (مصنوعی) که بوسیله انسان ایجاد می‌شوند و اشکال طبیعی (ارگانیک). همچنین شکل‌ها را می‌توان بصورت باز و بسته نیز طبقه‌بندی نمود. فرم‌های باز آن‌هایی هستند که می‌توان آن‌ها را تماشا کرد و فرم‌های بسته آن‌هایی هستند که با یک سطح بسته محصور شده‌اند. درک صحیح از این عناصر (خط و فضا) برای رسیدن به یک فرم خوب ضروری است.

 

 

فرم در طراحی داخلی

 

4- نور در طراحی داخلی

نور یکی از مهمترین عناصر در طراحی داخلی است. نور چه بصورت طبیعی و یا مصنوعی بدون عناصر دیگری مانند رنگ، بافت و الگو هیچ اهمیتی ندارد. نور تنظیم کننده حالت محیط زندگی و سایر عناصر دربرگیرنده فضا از جمله خط و فرم است و آن‌ها را برجسته می‌کند. نورپردازی در طراحی داخلی به سه دسته اصلی تقسیم می‌شود که عبارتند از: نورپردازی کاری – نورپردازی شاخص – نورپردازی حسی (Mood Lighting)

منابع نوری همچون چراغ مطالعه و چراغ خواب که هدف مشخصی دارند و برای یک کار خاص درنظر گرفته شده‌اند، نمونه‌هایی از نورپردازی کاری هستند. نورهای شاخص به معنی نورهایی هستند که برای برجسته کردن یک شی بخصوص یا یک بخش و یا آثار هنری، ساختارها، مجسمه‌ها و … استفاده می‌شوند و توجه را به یک شی یا ویژگی خاص در میدان دید معطوف می‌کنند. نورپردازی حسی (Mood Lighting) حس و حال فضای زندگی را معمولا با استفاده از منابع نور مخفی تنظیم می‌کند و در روشنایی کلی فضا نیز موثر است.

 

 

نورپردازی حسی (Mood Lighting) در طراحی داخلی

 

5- رنگ

رنگ‌ها یک ارتباط زیبایی شناختی بین اشیا ایجاد می‌کنند و تنظیم کننده حس و حال فضای زندگی هستند. رنگ‌ها باید براساس ویژگی‌های روانشناختی و ذهنیت ساکنین خانه انتخاب شوند. برای مثال رنگ قرمز یک انتخاب عالی برای ناهارخوری است زیرا باعث افزایش اشتهای افراد می‌شود و همینطور رنگ سبز برای اتاق خواب مناسب است و باعث آرامش می‌شود و سلامتی را در ذهن تداعی می‌کند.

هر رنگ سه ویژگی متمایز دارد :رنگمایه (Hue)، ارزش رنگ (Value) و شدت (Intensity) که یک طراح داخلی باید از این ویژگی‌ها برای انجام تغییرات و ترکیب‌های مختلف آگاه باشد. رنگ‌ها به دو دسته اصلی و فرعی طبقه‌بندی می‌شوند و همچنین قابل طبقه‌بندی به زیر دسته‌های تکمیلی مشابه و تک رنک هستند.

همچنین بخوانید: فلاور باکس، باغی از گل در آپارتمان شما

6- بافت

بافت تعیین می‌کند که سطح چگونه به نظر برسد و چگونه احساس شود. بافت عمق و علاقه را به فضای زندگی اضافه می‌کند و معرف احساس (ظاهر) و ثبات یک سطح می‌باشد. بافت به طور کلی به دو نوع تقسیم می‌شود. بافت بصری که در آن فقط بافت قابل مشاهده است و بافت واقعی که هم قابل مشاهده و هم قابل لمس است. هر چیزی مانند پارچه، روبالشی، روتختی و یا هر چیزی که با پوشش‌هایی مانند پرده‌ها، رنگ دیوار یا کاغذ دیواری پوشیده شده است دارای بافت می‌باشد. درحالی که باید یک بافت غالب برای تعریف حال و هوای یک فضا وجود داشته باشد می‌توان از یک بافت متضاد نیز برای جلوگیری از یکنواختی فضای زندگی استفاده کرد.

7- الگو (طرح)

الگوها در امتداد رنگ‌ها علاقه و زندگی را به طراحی داخلی اضافه می‌کنند. الگوها داستان خودشان را بیان و عناصر پیوستگی و تحول را به فضای زندگی اضافه می‌کنند. الگوها می‌توانند به هر شکلی باشند و اغلب شامل طرح‌های جذاب و تکراری هستند. بته جقه که یک الگوی طراحی به شکل درخت سرو خمیده است، یکی از رایج‌ترین الگوهای استفاده شده در رنگ‌های دیوار و روبالشی (روکش کوسن‌ها) و سایر سطوح دکوری است.

 

تصویر طرح بته جقه

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *