دکوراسیون

دکوراسیون داخلی و شناخت سبک‌های رایج آن

تصویر شاخص برای دکوراسیون داخلی

دکوراسیون داخلی را می‌توان هنری دانست که از دیرباز وجود داشته و قدمت آن به عهد قارنشینی انسان باز می‌گردد. به عقیده بسیاری از محققان نقاشی‌های روی دیوار قارها فقط ابزاری برای انتقال پیام نبوده و کاربرد دکوری و تزئینی نیز داشته است. در گذر زمان و با پیدایش تمدن‌هایی مانند ایران، یونان و مصر دکوراسیون در کنار علم معماری توسعه یافت و امروزه به عنوان یک هنر پرکاربرد بطور گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

تصویر نقاشی‌های درون قار

 

دکوراسیون داخلی نیز همانند هنرهای دیگر دارای سبک‌های متفاوتی است که در طول زمان و با توجه به نیازهای زمانی و مکانی و همچنین سلایق و فرهنگ‌ها بوجود آمده و تکامل یافته است.

شاید یکی از بهترین تعاریف ارائه شده برای دکوراسیون داخلی، تعریف آن در فرهنگ لغت آکسفورد باشد که عبارت است از:

دکوراسیون داخلی، هماهنگ سازی رنگ‌ها، اثاثیه و سایر اشیا در یک اتاق یا ساختمان بصورت هنرمندانه است.

همانطور که پیش‌تر نیز گفتیم دکوراسیون داخلی دارای سبک‌های گوناگونی است که با نام‌های مختلفی بیان می‌شوند. نام این سبک‌ها بر اساس منطقه جغرافیایی، ادوار تاریخی، نام کشورها و … نامگذاری شده‌اند و شناخت این سبک‌ها به ما در اجرای درست آن‌ها کمک خواهد کرد. در ادامه این مطلب به معرفی سبک‌های مهم دکوراسیون داخلی خواهیم پرداخت.

سبک‌های دکوراسیون داخلی

اگر در اینترنت و یا در بین کتاب‌ها به دنبال مطلبی در مورد انواع سبک‌های دکوراسیون داخلی بگردید با انبوه سایت‌ ها و کتاب ‌هایی مواجه می‌شوید که مطالبی را در این زمینه منتشر کرده‌اند. با مقایسه این مطالب متوجه ناهماهنگی‌ها و در برخی موارد تضادهایی میان آن‌ها خواهید شد که ما در این مطلب سعی کرده‌ایم که تا جای ممکن این تضادها و نواقص را از بین برده و با بیان بسیار ساده به بحث سبک ‌های رایج دکوراسیون بپردازیم.

همچنین بخوانید: پوشاندن علمک گاز با روش های بسیار جذاب

دسته‌بندی سبک‌های دکوراسیون داخلی بر‌اساس نام کشورها و مناطق مختلف

سبک دکوراسیون داخلی مصری

وقتی به دکوراسیون مصری اشاره می‌کنیم منظور سبک دکوراسیون این کشور در دوران باستان است و به هیچ وجه منظور سبک دکوراسیون فعلی رایج در کشور مصر نیست.

تصویر سبک دکوراسیون داخلی مصری

نمونه‌ای از سبک دکوراسیون داخلی مصری

از ویژگی‌های سبک مصری می‌توان به تقارن‌های هندسی، استفاده از رنگ طلایی در لوازم و تندیس‌ها، استفاده از تندیس‌های گربه یا زنان و مردان با لباس‌های مصری باستان و همینطور استفاده از کاغذهای دیواری با نقوش باستانی مصری و کفپوش‌های حصیری، ستون‌های گرد منقش به تصاویر و نوشته‌هایی با خط هیروگلیف (خط مصریان باستان) و طاقچه را می‌توان نام برد.

سبک دکوراسیون داخلی ایرانی

وقتی به سبک دکوراسیون ایرانی اشاره می‌شود بیشتر منظور سبک دکوراسیون مربوط به دو دوره تاریخی است. یکی سبک دکوراسیون ایران باستان (بخصوص دوره هخامنشی) و دیگری سبک دکوراسیون داخلی پس از دوره صفویه (بخصوص دوران قاجار) است. زمانی سخن از دکوراسیون سنتی ایرانی است معمولا منظور همان دکوراسیون داخلی رایج در دوره قاجار است.

سبک دکوراسیون داخلی دوره ایران باستان

از مشخصات دکوراسیون ایران باستان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

استفاده از کفپوش‌ های سنگی ستون‌های سنگی (با شیارهای طولی راه‌راه در سطح و سرستون‌هایی به شکل‌های سر پرندگان افسانه‌ای و سر شیر یا گاو)، استفاده از مجسمه‌های حیوانات و پرندگان افسانه‌ای (مانند پرنده هما، مجسمه شیر با سر انسان و یا اسب بالدار با سر انسان)، همچنین استفاده از فرش و گلیم (که جزئی جدایی ناپذیر از دکوراسیون داخلی ایرانی از دیرباز بوده و هست)، استفاده از تندیس سربازان هخامنشی، نقوش برجسته سربازان آن دوران و نقش برجسته فروهر (نماد انسان بالدار که اشاره به بعد معنوی انسان دارد) و گل لوتوس (نیلوفر آبی).

سبک دکوراسیون داخلی دوره قاجار

این سبک در واقع تلفیقی از سبک‌های بعد از دوره صفویه و دکوراسیون رایج در کشورهای اروپایی همان دوران است. از مشخصات دکوراسیون داخلی دوره قاجار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

استفاده از شیشه‌های رنگی، گچبری‌هایی با جزئیات زیاد، همچنین استفاده از آینه‌کاری در دکوراسیون داخلی و استفاده بیشتر از مبلمان های به سبک اروپایی (فرنگی).

سبک دکوراسیون داخلی هندی

سبک دکوراسیون هندی آنقدر متمایز از انواع دیگر سبک‌هاست که بیشتر افراد تا حدی با آن آشنا و قادر به تشخیص آن هستند. از مشخصات این سبک می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

تصویر سبک دکوراسیون داخلی هندی

نمونه‌ای از سبک دکوراسیون داخلی هندی

استفاده از رنگ‌های صورتی تند، نارنجی تند، قرمز تند، طلایی، آبی، سبز یشمی و استفاده از مجسمه‌های فیل، مجسمه بودا و شیوا و استفاده از سوزن دوزی‌های ظریف و کوسن‌های گلدوزی شده و میز و صندلی‌های دارای منبد کاری با جزئیات زیاد و استفاده زیاد از صنایع دستی هندی.

سبک دکوراسیون ژاپنی

نکته کلیدی در سبک دکوراسیون ژاپنی (سبک دکوراسیون آسیای دور) وجود فضاهای خالی زیاد و استفاده زیاد از رنگ‌های خنثی مانند سفید در کنار رنگ‌های تیره مانند مشکی یا قهوه‌ای است. در این سبک دکوراسیون از اشیای تزئینی و دکوری خیلی کم استفاده می‌شود و اشیای دکوری مورد استفاده در این دکوراسیون معمولا گیاه بن‌سای (دارسان) و گیاه بامبو و همینطور نقاشی‌هایی از این دو گیاه استفاده می‌شود. مبلمان مورد استفاده در این سبک، مبلمان کوچک و چند منظوره است.

تصویر سبک دکوراسیون داخلی ژاپنی

نمونه‌ای از سبک دکوراسیون داخلی ژاپنی

سبک دکوراسیون داخلی چینی

سبک دکوراسیون چینی برخلاف تصور عموم مردم تفاوت‌های زیادی با سبک دکوراسیون ژاپنی دارد. در این سبک توجه زیادی به اصول فنگ شویی می‌شود و هدف از این کار ایجاد تعادل میان انرژی‌هاست.

تصویر سبک دکوراسیون داخلی چینی

نمونه‌ای از سبک دکوراسیون داخلی چینی

از اصول فنگ‌شویی می‌توان به پرهیز از بی‌نظمی و انباشتگی لوازم و همچنین دقت در انتخاب رنگ فضای داخلی ساختمان اشاره کرد. در دکوراسیون داخلی چینی معمولا از رنگ‌های زرد، قرمز، مشکی و طلایی استفاده می‌شود.

همچنین بخوانید: راز های خریداری سرویس خواب مناسب منزل

 

سبک دکوراسیون داخلی فرانسوی

در سبک دکوراسیون داخلی فرانسوی، راحتی یک اصل مهم است و این سبک چندان از مد روز پیروی نمی‌کند.  از آنجایی که در طراحی داخلی فرانسوی به ندرت از فضاهای پلان باز استفاده می‌شود دیوارها نقش مهمی در دکوراسیون داخلی منازل دارند. دیوارها معمولا دارای گچبری هستند و با رنگ‌های روشن مات یا کاغذ دیواری پوشانده می‌شوند. در این سبک دیوارها را با رنگ‌های شاد و زنده تزیین نمی‌کنند.

از دیگر مشخصات سبک دکوراسیون فرانسوی می‌توان به استفاده از اشیای عتیقه و قدیمی، پرده‌های بلند که از زیر سقف تا کف را می‌پوشانند، مبلمان‌های قدیمی با روکش مخملی و شومینه‌های بزرگ با جزییات زیاد اشاره کرد.

تصویر سبک دکوراسیون داخلی فرانسوی

نمونه‌ای از سبک دکوراسیون داخلی فرانسوی

سبک دکوراسیون داخلی آفریقایی

سبک دکوراسیون داخلی آفریقایی با استفاده از صنایع دستی آفریقایی و همچنین استفاده از صنایع دستی آفریقایی و همچنین استفاده از هرگونه اشیای دکوری که یادآور طبیعت، حیوانات و مردمان بومی آفریقا باشد شکل می‌گیرد.

تصویر سبک دکوراسیون داخلی آفریقایی

نمونه‌ای از سبک دکوراسیون داخلی آفریقایی

استفاده از پوست طبیعی یا مصنوعی با طرح‌های گورخری یا پلنگی به جای فرش به همراه اشیای دکوری و تندیس‌های ساخته شده از چوب‌های تیره رنگ می‌تواند در ایجاد این سبک کمک کند.

رنگ‌های رایج در این سبک دکوراسیون عبارتند از قرمز، آبی تیره، زرد خردلی، سبز خاکی و مشکی که بسیاری از این رنگ‌ها در پرچم کشورهای آفریقایی نیز مورد استفاده قرار گرفته‌اند.

سبک دکوراسیون داخلی روستیک (سبک دکوراسیون روستایی)

سبک دکوراسیون داخلی روستیک به معنی سبک دکوراسیون روستایی است و در حقیقت به سبک دکوراسیون رایج در روستاهای کشورهای غربی اشاره دارد. از ویژگی‌های اصلی این سبک دکوراسیون می‌توان به استفاده از مصالح طبیعی مانند سنگ و چوب اشاره کرد.

روستاییان به ندرت لوازم منزل را دور می‌اندازند و به سراغ استفاده از لوازم جدید می‌روند و به همین علت معمولا لوازم موجود در منازل آن‌ها مقداری کهنه به نظر می‌رسد و همین یکی از مشخصه‌های اصلی سبک دکوراسیون روستیک (روستایی) است.

تصویر برای سبک دکوراسیون داخلی روستیک

نمونه‌ای از سبک دکوراسیون روستیک (روستایی)

دسته‌بندی سبک‌های دکوراسیون داخلی با توجه به دوره‌های تاریخی

برخی از سبک‌های دکوراسیون داخلی را به دلیل رایج بودن در دوران تاریخی مشخص، طبقه‌بندی، و با نامی که به همان دوره تاریخی اشاره دارد نامگذاری نموده‌اند که در ادامه به معرفی مهمترین آن‌ها خواهیم پرداخت.

سبک دکوراسیون داخلی صنعتی

این سبک دکوراسیون یادآور دوران انقلاب صنعتی در اروپا (قرون 17 و 18 میلادی) است. از مشخصات این سبک می‌توان به استفاده از دیوارهایی با طرح آجری، مبلمان چرمی، نقشه‌های قدیمی قاب شده، لامپ‌های رشته‌ای با حباب‌های بزرگ، تیرآهن‌های بیرون زده که بوسیله پیچ و مهره به هم متصل شده‌اند، استفاده از شلف و باکس‌دیواری به منظور ایجاد قفسه و طبقه‌بندی، نصب چرخ‌دنده و چیزهایی شبیه به آن روی دیوار، نصب ساعت‌های دیواری بزرگ دارای اعداد یونانی و … اشاره نمود.

تصویر دکوراسیون داخلی صنعتی

نمونه‌ای از دکوراسیون صنعتی

سبک دکوراسیون داخلی امروزی (معاصر)

این سبک دکوراسیون داخلی در واقع ترکیبی از همه سبک‌هاست و می‌توان آن را رایج‌ترین سبک دکوراسیون دانست. در این سبک دکوراسیون بیشتر تمرکز بر راحتی و استفاده کاربردی از فضاست. این سبک را نباید با سبک دکوراسیون مدرن (که در ادامه توضیح خواهیم داد) یکی فرض کرد زیرا ما در هر دوره‌ای که باشیم سلیقه جمعی آن دوره، سبک دکوراسیون امروزی آن دوره خواهد بود، اما سبک دکوراسیون مدرن به سبک رایج در دوران مدرنیته مربوط است.

 

تصویر سبک دکوراسیون داخلی امروزی

نمونه‌ای از سبک دکوراسیون داخلی امروزی (معاصر)

 

سبک دکوراسیون داخلی مدرن

این سبک دکوراسیون در دوران مدرنیته (و بخصوص در قرن بیستم میلادی) پدیدار و با حرکت جوامع انسانی به سمت زندگی مدرن تکامل یافت. دکوراسیون مدرن از نظر فلسفه و طراحی در مقابل دکوراسیون کلاسیک قرار دارد بطوری که دکوراسیون کلاسیک معمولاٌ دارای پیچیدگی‌ها و تنوع رنگی زیاد است اما در دکوراسیون مدرن تاکید بر استفاده از خطوط صاف و منظم در طراحی، و استفاده از پالت رنگی ساده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *