چوب و فرآورده های چوبی از دیرباز تا به حال نقش مهمی در زندگی بشر ایفا کرده اند ، مصنوعات چوبی مانند مبلمان ، انواع کمد دیواری و کابینت آشپزخانه ، سرویس خواب و.. از پرکاربرد ترین وسایلی هستند که توسط انسان تولید شده است.
ام دی اف نوعی فرآورده چوبی بسیار محبوب است که این روزها بیشتر از هر فرآورده چوبی مورد توجه قرار گرفته است. قابلیت ماشین پذیری بالا، قیمت مناسب ، دوام و ماندگاری و زیبایی ام دی اف آن را به یک ماده اولیه متداول برای ساخت انواع مصنوعات چوبی تبدیل کرده است. ام دی اف یا همان فیبر با چگالی متوسط دارای خواص ویژه ای است که کاربرد گسترده آن را در صنعت توجیه می کند. در این گفتار با انواع ورقه ام دی اف و کاربرد آن ها بیشتر آشنا خواهید شد.
معیارهای طبقه بندی انواع ورقه ام دی اف
ورقه ام دی اف یا ام دی اف خام ، قطعاتی از MDF هستند که به منظور تولید کابینت ، کمد ، سرویس خواب ، کف پوش های چوبی ، انواع شلف و … مورد استفاده قرار می گیرند. انواع ورقه ام دی اف از جنبه های گوناگونی قابل طبقه بندی هستند. این ورقه ها معمولا بر اساس معیارهایی مانند ضخامت و تعداد لایه ها ، داشتن یا نداشتن روکش و نوع آن ، براق یا مات بودن ، چگالی و خواص ویژه دیگر تقسیم بندی می شوند. در ادامه برخی از متداول ترین انواع طبقه بندی ورقه ام دی اف را بررسی خواهیم کرد.
انواع ورقه MDF از نظر روکش
از آنجایی که ماده خام ام دی اف از جنس فیبر فشرده شده است و از پخت و فشرده سازی قطعات ریز چوبی به دست آمده ، می توان به آن روکش اضافه کرد. افزودن روکش می تواند بعضی از ویژگی های ام دی اف را بهبود دهد. بسته به نوع روکش تغییرات ام دی اف خام متفاوت خواهد بود. برخی از معروف ترین روکش های ام دی اف به شرح زیر هستند.
ام دی اف با روکش هایگلاس
ام دی اف هایگلاس نوعی ورقه ام دی اف است که روکشی براق و صیقلی دارد. افزودن این روکش به ام دی اف خام علاوه بر جلا و زیبایی باعث مقاومت بیشتر ام دی اف می شود. از هایگلاس بیشتر برای ساخت انواع کابینت آشپزخانه ، میز تلویزیون ووسایل مشابه استفاده می شود.
ام دی اف با روکش ممبران
برای تولید ام دی اف ممبران که عموما با نام ممبران شناخته می شود ورقه پی وی سی به کمک دستگاه وکیوم روی مغزی ام دی اف خام قرار می گیرد. داشتن این روکش باعث افزایش مقاومت و انعطاف پذیری ام دی اف می شود. روکش ممبران هم چنین زیبایی و جلوه خاصی دارد و از محبوب ترین متریال های ساخت کابینت است.
ام دی اف با روکش لمینت
روکش های لمینت هم از انواع متداول روکش ام دی اف هستند. ام دی اف با روکش لمینت قیمت مناسب و تنوع بالایی در طرح و رنگ دارد. با وجود اینکه روکش لمینت نسبت به روکش ممبران یا هایگلاس مقاومت کمتری در برابر خش خوردگی و حرارت دارد اما در مقابل رطوبت کاملا مقاوم است.
ام دی اف با روکش چوب یا کاغذ
این نوع روکش ام دی اف به علت مقاومت کمتر در مقایسه با سایر روکش ها در حال حاضر طرفداران زیادی ندارد. ام دی اف های روکش چوب، نمایی طبیعی و زیبا دارند و برای ساخت مبلمان ، سرویس خواب و سایر مصنوعات چوبی مورد استفاده قرار می گیرند.
ام دی اف با روکش ملامینه
روکش ملامینه از متداول ترین روکش های ام دی اف است. داشتن این روکش مقاومت ورقه ام دی اف در برابر ضربه و خش خوردگی را افزایش می دهد،در مقابل این روکش زودتر لک می شود و ممکن است در اثر قلیا یا اسید آسیب جدی ببینید.
انواع ورقه ام دی اف از نظر ضخامت و تعداد لایه ها
ورقه های ام دی اف می توانند از یک تا سه لایه و حتی بیشتر تشکیل شوند. تعداد لایه های به کار رفته در ورقه ام دی اف کارایی و حوزه کاربرد این محصول را تغییر می دهد. ضخامت ورقه ام دی اف نیز می تواند از سه میلی متر تا بیش از سی میلی متر متغیر باشد. ورقه های ام دی اف با ضخامت سه و شش میلی متر بیشتر در مونتاژ کمد ، کابینت و پارتیشن اداری مورد استفاده قرار می گیرند. ورقه با ضخامت ۱۶ میلی متر که پر مصرف ترین ورقه MDF به حساب می آید و هم چنین ورقه ۱۸ میلی متری برای ساخت کابینت و کمد مورد استفاده قرار می گیرند. ورقه های با ضخامت بالاتر هم برای ساخت پارتیشن های اداری دو جداره و صفحات کابینت مورد استفاده قرار می گیرند و از مقاومت و استحکام بیشتری برخوردارند.
انواع ورقه MDF از نظر چگالی
انواع ورقه های ام دی اف از نظر چگالی هم به سه دسته سبک ، متوسط و سنگین تقسیم می شوند. دانسیته یا چگالی که میزان جرم به ازای واحد حجم است برای ام دی اف از ۶۵۰ تا ۸۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب متفاوت است . ام دی اف های سنگین تر با افزودن مقدار چوب ،چسب و نیز افزودن فشار در پروسه تولید ساخته می شوند. این ام دی اف ها برای مصارف ویژه مانند انواع کفپوش و دیوار پوش ام دی افی ، پایه های میز و ساخت پله ها مورد استفاده قرار می گیرند.
ام دی اف از محبوب ترین و پرکاربردترین فرآورده های چوبی است . این متریال امروزه در ساخت بسیاری از ابزار و مصالح از کفپوش ها و کابینت گرفته تا انواع وسایل خانه مورد استفاده قرار می گیرد. انواع ورقه های ام دی اف بسته به معیارها ی گوناگونی طبقه بندی می شود. ابعاد ، وزن ، نوع روکش و ضخامت مهم ترین پارامترها برای تقسیم بندی انواع ورقه ام دی اف هستند. در این گفتار برخی از متداول ترین دسته بندی های ورقه ام دی اف را بررسی کردیم. هر کدام از انواع این ورقه ها برای کاربرد ویژه ای مناسب هستند و ویژگی های متفاوتی دارند. ورقه های با کیفیت تر دارای روکش های اضافی و فرایند ساخت پیچیده هستند اما از نظر قیمت گران تر هستند. انواع مختلف این ورقه ها بسته به نیاز مشتری در طرح ها و رنگ های مختلف عرضه می شوند. همین تنوع بالا ویژگی های ساختاری و کاربردی ام دی اف، آن را به یک متریال بسیار پرکاربرد تبدیل کرده است.