کابینت آشپزخانه رکن اصلی دکوراسیون آشپزخانه است و دکوراسیون آشپزخانه نقش مهمی در دکوراسیون داخلی خانه دارد. صفحه کابینت (صفحه روی کابینت) هم در زیبایی آن بسیار موثر بوده و از مهمترین اجزای تشکیل دهنده کابینت آشپزخانه میباشد. نقش کابینت آنقدر مهم است که اگر در آشپزخانه از کابینت کلاسیک استفاده کنیم دکوراسیون آشپزخانه ما کلاسیک و اگر کابینت آشپزخانه به سبک مدرن باشد، دکوراسیون آشپزخانه مدرن خواهد شد.
از اینرو باید قبل از سفارش کابینت انواع آن را از نظر طرح و متریال بشناسیم تا بتوانیم بهترین تصمیم را بگیریم. ما در این مطلب قصد داریم کابینت آشپزخانه را به طور کامل معرفی کنیم. پس با ما در ادامه این مطلب همراه شوید.
انواع کابینت
کابینتها را در حالت کلی میتوان به کابینت آشپزخانه و کابینت روشویی (کابینت سرویسهای بهداشتی) تقسیم نمود. تفاوت عمده این دو نوع کابینت در ضد آب بودن کابینت روشویی است. بدنه و دربهای این کابینتها از پی وی سی (PVC) ساخته شدهاند و آب و رطوبت هیچ تاثیری بر آن ندارد. این در حالیست که هیچ کدام از انواع کابینتهای آشپزخانه مقاومت صد درصدی در مقابل رطوبت ندارند.
انواع کابینت آشپزخانه از نظر سبک دکوراسیون
در حالت کلی میتوان کابینتها را به دو دسته کابینت مدرن و کابینت کلاسیک تقسیم نمود.
کابینت مدرن :
این سبک از کابینت امروزه طرفداران بیشتری نسبت به کابینت کلاسیک دارد و معمولا در خانههایی که سبک کلی دکوراسیون داخلیشان مدرن است، استفاده میشوند.
کابینت مدرن از نظر ظاهری بسیار ساده است و پیچیدگی چندانی ندارد. این کابینتها بصورت تکی چندان زیبا نیستند، اما وقتی بطور کامل در آشپزخانه نصب میشوند جلوهای زیبا به آن میدهند و بعد از اضافه شدن سایر عناصر آشپزخانه مانند یخچال، ماشین ظرفشویی و … به اوج زیبایی خود میرسند.
همچنین بخوانید: درب آکاردئونی منزل، تلفیق امنیت و زیبایی
کابینت کلاسیک :
کابینت کلاسیک برخلاف نوع مدرن آن پر از پیچیدگیهای ظاهری است. در این نوع کابینتها انواع ابزارها، انحناها و … وجود دارند و تولید آن به مراتب سخت تر و زمانبرتر از کابینت مدرن است. بر همین اساس نیز قیمت تمام شده کابینت کلاسیک بیشتر از نوع مدرن خواهد بود.
در ساخت این نوع کابینت معمولا از انواع چوب های طبیعی استفاده میشود اما میتوان از ترکیب ام دی اف و چوبهای طبیعی برای کاهش هزینه تولید استفاده نمود. یعنی بدنه کابینت از جنس ام دی اف تولید میشود و دربها و قسمتهای طرحدار از جنس چوب طبیعی است.
از کابینت کلاسیک (به عبارتی آشپزخانه کلاسیک) معمولا در خانههایی که تم کلاسیک دارند استفاده میشود اما، موارد استثنایی نیز در باره وجود دارد که سبک کلی دکوراسیون خانه با تم آشپزخانه متفاوت است.
انواع کابینت آشپزخانه از نظر متریال و ساخت
تا حدود 30 سال پیش که هنوز خبری از ام دی اف نبود کابینتها را از فلز، چوب و یا ترکیب فلز و چوب میساختند. اما ام دی اف به مرور زمان جای چوب و فلز را در صنعت کابینت سازی گرفت و امروزه بیشتر کابینتهای تولیدی از جنس ام دی اف هستند.
انواع کابینت
کابینتهای موجود در بازار را درحالت کلی میتوان به انواع زیر تقسیم نمود:
- کابینت چوبی
- کابینت فلزی
کابینت چوبی
کابینت چوبی را هم از چوبهای طبیعی و هم از چوبهای مصنوعی (ام دی اف) تولید میکنند.
کابینت ام دی اف
ام دی اف (MDF) نوعی چوب مصنوعی است که از گرد چوبهای طبیعی ساخته میشود و تراکم آن بیشتر از نئوپان است.
به کابینتهای ساخته شده از ام دی اف در اصطلاح عمومی ” کابینت ام دی اف ” گفته میشود.
کابینت ممبران ( کابینت وکیوم)
کابینت ممبران (کابینت وکیوم) نوعی از کابینت است که در آن بدنه کابینت از ام دی اف روکش دار (معمولا سفید ساده) تولید میشوند ولی دربهای آن از جنس ام دی اف خام است که در کارگاه با پی وی سی (PVC) روکش میشوند.
پی وی سی ( پلی وینیل کلراید) نوعی پلاستیک بسیار پرکاربرد است. روکش پی وی سی که روی درب کابینت ممبران قرار میگیرد بوسیله یک نوع چسب حرارتی و در حرارت بالا و تحت محیط خلاء که توسط دستگاه ممبران ایجاد میشود، روی دربها وکیوم میشود.
مزیت این روش این است که قبل از روکش کردن دربها میتوان روی ام دی اف خام با ایجاد برجستگی و فرو رفتگی طرح هایی را ایجاد نمود و یا روی لبه دربها ایجاد انحنا کرد. به این ترتیب پس از وکیوم روکش PVC، کار زیباتری را شاهد خواهیم بود.
کابینتهای ممبران مقاومت خوبی در مقابل خط و خش و رطوبت دارند و نسبت به کابینت ام دی اف معمولی گرانقیمتتر هستند.
کابینت هایگلاس ( کابینت های گلاس )
در پستی که قبلا با موضوع ام دی اف هایگلاس منتشر کرده بودیم بصورت مفصل به معرفی این نوع ام دی اف پرداختیم و گفتیم که ام دی اف هایگلاس در واقع همان ام دی اف با روکش ملامینه است که با یک لایه پلکسی گلاس که از شیشه مقاومتر و سبکتر است پوشانده شده و معمولا ظاهری درخشنده و براق دارد.
کابینتهایی که از ام دی اف هایگلاس ساخته میشوند در بین مردم به کابینتهای گلاس معروف شدهاند. البته در این کابینت نیز فقط دربهای کابینت از ام دی اف هایگلاس تولید میشوند و به دلیل گران بودن این نوع ورقها بدنه کابینت را از ام دی اف روکشدار معمولی میسازند.
کابینت فلزی
کابینت فلزی به سه دسته تقسیم میشوند که عبارتند از کابینت فلزی با ورق سیاه (فولاد خام)، کابینت فلزی گالوانیزه و کابینت فلزی استیل.
کابینت فلزی ساخته شده از ورق سیاه ارزانترین نوع کابینت فلزی است که هیچ مقاومتی در برابر زنگزدگی ندارد. کابینت فلزی گالوانیزه که از ورقهای گالوانیزه ساخته میشوند کمی گرانتر از نوع قبلی هستند و مقاومت خوبی در مقابل زنگزدگی دارند. از آنجایی که روی این ورقها بعد از تولید کابینت رنگ میشود مقاومت بیشتری نیز در برابر زنگزدگی پیدا میکنند.
اگر میخواهید در آشپزخانه از کابینتهای فلزی استفاده کنید که مرقوم به صرفه هم باشند، کابینتهای فلزی گالوانیزه بهترین گزینه هستند.
همچنین بخوانید: دکوراسیون پاییزی منزل خود را با این روش ها احیا کنید!
کابینت آشپزخانه استیل
این نوع کابینت تماما از استیل ساخته میشود و حتی جنس صفحه کابینت نیز استیل است. کابینت استیل زنگ نمیزند و به راحتی تمیز میشود و لازم نیست نگران خط و خش افتادن روی بدنه آن باشیم. با توجه به این ویژگیها معمولا در آشپزخانههای صنعتی، آشپزخانه هتلها، رستورانها، بیمارستانها و … از این نوع کابینت استفاده میشود.
در آشپزخانه منازل نیز از کابینتهای استیل و بخصوص استیل برس خورده (استیل خشدار) استفاده میشود. البته بهتر است در دکوراسیون آشپزخانه از کابینتهای یکدست استیل استفاده نشود چون دکوراسیونی شبیه به آشپزخانههای صنعتی پیدا میکند اما استفاده ترکیبی از استیل و ام دی اف با روکشهای طرح چوب میتواند جلوهای خاص به آشپزخانه بدهد.
صفحه کابینت آشپزخانه
منظور از صفحه کابینت همان سطح صافی است که روی کابینت قرار میگیرد و حالت میز کار را برای ما ایجاد میکند. صفحه کابینت انواع مختلفی دارد که ما در اینجا به معرفی چند مورد پر استفاده در ایران اکتفا میکنیم.
- صفحه کابینت نئوپان با روکش HPL
- صفحه کابینت سنگ مصنوعی (کورین یا کوارتز)
- صفحه کابینت از جنس سنگ طبیعی (گرانیت و مرمر)
- صفحه کابینت استیل
- صفحه کابینت چوبی
صفحه کابینت نئوپان با روکش HPL
این صفحه کابینت یکی از پر استفادهترین و مقرون به صرفهترین صفحهها در ایران است. مغز این صفحه کابینت از جنس نئوپان است و روکش از جنس HPL روی آن قرار گرفته است. این نوع صفحه کابینت دارای تنوع طرح و رنگ زیاد است، ظاهری زیبا و مقاومت خوبی در برای خط و خش و حرارت دارد. روکشهای HPLمقاومت خوبی هم در برابر موارد اسیدی و بازی و شویندهها دارند و به این راحتی دچار تغییر رنگ نمیشوند و نسبتا راحت تمیز میشوند و بهداشتی هستند.
صفحه کابینت سنگ طبیعی
صفحه کابینت سنگ طبیعی که معمولا از جنس گرانیت و مرمر است به دلیل زیبایی طبیعی طرفداران خاص خود را ردارد اما، از وقتی که سنگهای مصنوعی وارد بازار شدهاند میتوان گفت استفاده از سنگهای طبیعی به عنوان صفحه کابینت کاهش یافته است و بیشتر از سنگهای مصنوعی استفاده میشود.
صفحه کابینت سنگ مصنوعی
سنگ مصنوعی (سنگ مهندسی شده) در بازار به عنوان صفحه کابینت وجود دارد که عبارتند از کورین و کوارتز
سنگ کورین
سنگ کورین (Corian) اولین بار در سال 1967 توسط یک شرکت آمریکایی تولید و به بازار عرضه شد. این سنگ از ترکیب مادهای به نام آلومینیوم تری هیدرات (ATH) و نوعی پلیمر ساخته میشود. تقریبا 75 درصد ورق کورین را ATH تشکیل میدهد که از تسویه ماده معدنی بوکسیت بدست میآید و مابقی آن را یک رزین پلیمری تشکیل میدهد.
صفحه کابینت کورین توسط شرکتهای زیادی تولید میشود. کورینهای موجود در بازار ایران ساخت شرکتهای سامسونگ، الجی و هانکس (Hanex) کشور کره جنوبی و همینطور دو شرکت ایرانی اورانوس (UAS) و آتیستون (Atistone) میباشند.
مزیتهای استفاده از صفحه کابینت کورین
صفحه کابینت کورین آنتی باکتریال است و به راحتی تمیز میشود
صفحه کورین قابلیت خم شدن دارد و برای ایجاد دکوراسیونهای خاص مناسب است.
کورین پولیش پذیر است و قابلیت تعمیر دارد.
بوسیله کورین میتوان یک صفحه کابینت بدون درز و یکپارچه ایجاد کرد.
مقاومت بالا در برابر مواد اسیدی و بازی از دیگر مزیتهای کورین است.
صفحه کابینت کورین تحمل وزن خوبی دارد.
این نوع سنگ مصنوعی ابزارپذیر است و میتوان لبههای آن را فرم داد.
کورین در برابر حرارت مقاوم، و نسوز است.
صفحه کابینت کوارتز
سنگ مصنوعی (سنگ مهندسی شده) کوارتز هم از متریالهایی است که به عنوان صفحه کابینت مورد استفاده قرار میگیرد. تقریبا 90 درصد صفحه کابینت کوارتز را نوعی ماده معدنی بهنام سیلیس تشکیل میدهد. برندهای کوارتز موجود در بازار ایران عبارتند از توتم (Totem) که محصول شرکت فلات سنگ آسیاست و تولید داخل است. برند سایلستون (Silestone) و هانستون (Hanstone) هم در بازار موجود هستند که اولی ساخت کشور اسپانیا و دومی ساخت کره جنوبی میباشند.
صفحه کابینت پلیوود (Poly Wood)
صفحه کابینت پلیوود (چوب پلاست) یک نوع صفحه کابینت ضد آب است که از صفحات پی وی سی روکش شده با HPL ساخته شده است.
صفحه کابینت چوبی
صفحه کابینت چوبی را میتوان قدیمیترین صفحه کابینتها دانست که با ورود صفحه کابینتهای جدید به مرور جایگاه خود را از دست داد و امروزه خیلی کم مورد استفاده قرار میگیرد. البته عدهای به دلیل طبیعی بودن آن، طرفدار این نوع صفحه کابینتها هستند.
صفحه کابینت استیل
صفحه کابینت استیل زنگ نمیزند و به راحتی تمیز میشود. از این صفحه کابینت به غیر از آشپزخانه منازل، در آشپزخانههای صنعتی، آشپزخانه هتلها، رستورانها و … نیز استفاده میشود. این صفحه کابینت هم انواع مختلف دارد و با کیفیتها و قیمتهای مختلف به بازار عرضه میشود.
لطفا نظرات خود را درباره این مطلب در قسمت کامنتها در زیر همین پست، بنویسید. اگر هم سوالی دارید میتوانید در همان قسمت بپرسید و ما سعی میکنیم در سریعترین زمان پاسخ پرسشها را بدهیم.